salj-dina-bilder-600x193

Du behöver inte vara proffsfotograf för att kunna tjäna pengar på ditt fotointresse. Du behöver inte ens ha en proffskamera. Många bilder som säljer bra på bildsajterna – de så kallade microsajterna är faktiskt tagna av mobilkameror.

Däremot måste du vara väldigt kvalitetsmedveten,  ha ett kreativt bildseende och vara beredd på ett ganska hårt arbete. I alla fall om du hoppas på en inkomst som gör det värt besväret. Nu är det inte paparazzi bilder på kändisar eller sensationella nyhetsbilder jag tänker på. Denna typ av bilder är inte särskilt säljande på bildsajterna.

Tänk kommersiellt och i olika teman

Fundera ut vilka som söker och vad letar de efter. Vilka typer av stora företag finns det? – och vilka typer av bilder är de i behov av? Om du tänker så och fotograferar respektive skapar bilder utefter det – kommer du att sälja väldigt bra.

Tänk sedan ut vilka sökord du bör använda. Det finns all anledning att själv söka bilder på dessa sajter för att se hur andra har gjort. Välj sedan ut ett tema – skapa en portfolio – och en bra profil – then – GO FOR IT!

Var beredd på att dina bilder kommer att refuseras. Branschen är väldigt tuff och konkurrensen hård. Ta reda på och lyssna till varför du blir refuserad – använd den kritiken till att förbättra både tekniska och konstnärliga aspekter. Det är ju fråga om ett artistskap.

Om du inte redan kan det – skaffa dig goda kunskaper i Photoshop och/eller Lightroom.

Om din ambitionsnivå ett heltidsarbete gäller det att arbeta med flera agenturer. Räkna med en hel del administration och eventuella löneutgifter. Du kan behöva en medarbetare för att hantera och ladda upp bilderna, eftersom det är ett tidsödande arbete.

Här kan du sälja dina bilder 

Yuri Arcurs är kanske fortfarande den person som tjänar mest i världen på att sälja bilder på så kallade ”microstock-sajter”. Han har till och med en blogg som enbart handlar om bildförsäljning. ”Home of the World top selling microstock photographer” – med massor av tips och guider. Missa inte den – www.arcurs.com

Note!  I ett kommande inlägg återkommer jag med ett testresultat av ovan nämnda bildsajter – men redan nu är jag intresserad av vad du tycker och vilka erfarenheter du har?

_list]

3 Kommentarer
  1. Dennis L
    Dennis L says:

    Finns det några svenska ”stock photo”byråer? Hur funkar sånt här skattetekniskt när det är utlandet, om jag nu mot all förmodan skulle få nåt sålt?

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.