Projekt: Sällskapspel
Upphovsman: Tiina Thölén
Tillverkare: Användbart Litet Företag

Har just kikat på ett underhållande avsnitt av TV-programmet ”Så ska det låta” med Peter Zettman som programledare. Det var ”kulturknuttarna” mot ”karamellerna”. Jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt, och i mitt tycke bara bra att programtiden är flyttad till söndagar. På fredagar har jag ofta annat att göra än att titta på TV.

Att det är så många år sedan nu som jag satt vid köksbordet hemma och skissade upp spelidén är nästa ofattbart. När ett sällskapsspel fyllt 10 år räknas det som en klassiker. Andra välbekanta klassiker som alla känner till är ju Monopol, Pictonary, Trivial Persuit, Yatzy och Alfapet.

Hur det kom sig

Hur kommer man fram till att man ska hitta på ett spel egentligen? Jo det var faktiskt på en tjejmiddag – där vi efter maten ägnade oss åt en sällskapslek… Ni vet den där man säger en bokstav t ex B – och ett ämne t ex Frukt & Grönt – så får alla skriva ner på en lapp en frukt eller grönsak som börjar på den bokstaven. Skulle nu två personer ha tänkt på samma får ingen av dem poäng. Ja ni fattar, det gäller att komma på något ovanligt. Vi tyckte det var kul, och efter en stund var det någon som sa – tänk på en SÅNG  och sjung…. Och det var ju mycket roligare.

Efter en stund var det någon som sa att det är himla synd att det inte finns sällskapsspel där man får lov att sjunga. Och eftersom jag redan då var känd för att ha en massa idéer så var det någon som sa ”Men det kan väl du hitta på Tiina.” – ja – så det gjorde jag alltså.

Ja – alltså det tog några år innan jag var helt klar – och det var väldigt nära att jag slängde hela idén i papperskorgen när TV-programmet dök upp i TV-rutan. Jag döpte mitt spel till Rhapsody – och sedan till Potpurri. Men företaget Användbart Litet företag tyckte att det skulle heta Så Det Kan Låta.  Det är ett väldigt roligt spel – du kanske skulle prova :-)